Groen

Utrecht is al een tijdje in de ban van vergroening en klimaatbewustzijn. Niks mis mee, zou je zeggen, de natuur is onze levensadem. Maar onze burgemeester, de onvolprezen Lot van Hooijdonk, heeft een grote behoefte om zichzelf te bewijzen en staat inmiddels bekend om het bedenken van allerlei geldverslindende projecten die ruim over het budget heengaan (drie keer raden wie dat mogen betalen) en waarvan de gemiddelde Utrechter de dupe is. Het begon met de bouw van een (broodnodig) appartementencomplex in de wijk, met zowaar enkele woningen voor de middenhuur. Er kwam veel enthousiaste respons. Alleen bleek al gauw dat de beloofde parkeerplaatsen niet door gingen. De nieuwe bewoners moesten hun auto maar elders in de wijk parkeren, waar sowieso al geen plek is, met als gevolg heftige burenruzies die op straat werden uitgevochten. Het leidde zelfs tot lekgestoken autobanden. De bewuste appartementen staan al heel lang te huur (een hoge huur, vergis je niet), maar niemand wil ze hebben.

Dit was voor de burgemeester blijkbaar geen reden om even na te denken over hoe je vergroening anders vorm kunt geven. Mensen die hun leven lang in betaalbare huurwoningen op de Croeselaan woonden, moeten allemaal hun huis uit zodat de bewoners van de nieuwe luxe flat die daar nu gebouwd wordt, een mooi stukje groen voor hun deur kunnen hebben. Heel milieubewust, maar niet bepaald sociaal. Het is een trend die wij Utrechters al jaren met lede ogen moeten bezien. Wil je hier blijven wonen (is er uberhaupt een keus met de huidige woningcrisis?) dan moet je niet zeuren. Dat alleen tweeverdieners met een goede baan kans maken op nieuwbouwprojecten is nu eenmaal een feit. En dat er best veel groen was voordat de (voor de gewone Utrechter onbereikbare) woningen werden neergezet, is al vergeten.

Het laatste evenement begon begin deze week. Vanaf 7.00 uur tot eind van de dag rijden voor mijn deur ronkende tractoren en grote vrachtwagens af en aan. Want: er moet meer groen komen in de wijk. En hoe doen we dat? Door alle parkeerhavens weg te halen en te vervangen door gras. Is er minder behoefte aan parkeerplaatsen ontstaan? Zijn er opeens minder mensen met een auto? Is er een oplossing bedacht voor waar bewoners nu hun auto kwijt moeten? Is er rekening gehouden met de bouw van nieuwe woningen een straat hierachter waardoor er nog meer mensen hun auto kwijt moeten in de wijk? Het antwoord op al deze vragen: nee. Zoek het maar uit. Ben je een alleenstaande vrouw die 's avonds liever niet in haar eentje door de wijk loopt omdat de ratten dan uit hun holen komen? Ben je slecht ter been? Heb je boodschappen gehaald en moet je zware tassen sjouwen? Dan heb je pech als de straat al vol geparkeerd is. Moet je maar geen auto nemen. Een fiets kan toch ook? Jij wil toch in Utrecht wonen?

Dit gaat nog leuk worden, maar niet heus. Ik verbaas me er nog steeds over hoe het mogelijk is dat slimme mensen, die worden ingehuurd om grote projecten uit te voeren, niet nadenken over de meest basale zaken. Eerst in gesprek gaan met bewoners bijvoorbeeld, om te zoeken naar oplossingen. Mensen gaan hun auto niet wegdoen als ze niet kunnen parkeren, ook al is dit de achterliggende hoop van de burgemeester. Het vechten voor je plekje moet niet worden aangemoedigd. En onderscheid maken tussen mensen met en zonder geld al helemaal niet. Het is in dit geval veelzeggend dat in mijn hele straat de parkeervakken verwijderd worden behalve aan het eind, waar de koopwoningen staan...

Het mag duidelijk zijn: het nietsontziende beleid van Utrecht frustreert mij mateloos. En voor degenen die mij nog niet zo goed kennen: nee, ik kan niet verhuizen. Ik kan geen hypotheek krijgen met één salaris, verdien te veel voor sociaal huren en te weinig voor particulier huren. Voor nu zit ik vast in het 'groene' Utrecht, waar elke hondenuitlaatplek opeens park heet en waar de illusie nog steeds leeft (bij de burgemeester tenminste) dat iedereen best zonder auto kan. Ik vraag me overigens af hoe mevrouw Van Hooijdonk zich verplaatst.

Lieve mensen, het moest er even uit... Geniet desondanks van deze zondag, waarop we weer winkelen 'mogen'; nu de horeca nog open!

Carlita xxx


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Groen

Crisis

Prinses

Vader

Kind

Woorden