Huizenjacht

Al zestien jaar lang (mijn inschrijfduur bij Woningnet) volg ik de huizenmarkt op de voet. De ene periode in mijn leven intensiever dan de andere, omdat status of inkomen verandert, maar het ontsnapt mijn aandacht nooit. Een woning, ooit een recht, is een verdienmodel geworden. Of een utopie, afhankelijk van je inkomen. Er is sinds kort een docu op tv, die verschillende mensen volgt die al heel lang en heel moedeloos op zoek zijn naar een plek om te wonen. Er wordt onder meer advies gevraagd aan rijke vastgoedhandelaars ("Neem twee banen") en aan demonstranten ("Het gaat niet slechts om meer huizen bouwen, maar om ze eerlijker te verdelen"). Huisjesmelkers die hoge huren opstrijken en onbereikbaar zijn als de verwarming het al weken niet doet, willen niet in beeld komen. De realiteit van 2022 is simpelweg dat je blij mag zijn als je al ergens woont. Anders moet je een partner hebben, rijke ouders of een eigen bedrijf.

In de docu-serie 'Lauren!' ging Lauren Verster naar Granada om te beleven hoe het is om in een grot te wonen. Dat ging ze zelf ook doen: spannend! Alleen leek haar grot meer op een luxe hotelkamer, terwijl de echte grottenaren een half uur moesten klimmen om water uit de put te halen. Lauren, met semi-nonchalante losse vlecht, kek minirokje en hooggehakte cowboylaarzen, bleef er opvallend fris en fruitig uitzien bij een temperatuur van 45 graden Celsius. Een grotbewoner die voorheen uit Barcelona kwam, vertelde dat hij het niet meer kon opbrengen om de forse huur van zijn flat in de stad te betalen en daarom naar de bergen was uitgeweken. En zo waren er meer mensen die uit de rat race waren gestapt en noodgedwongen ervoor hadden gekozen om zich in de natuur te verschansen.

Terug naar ons eigen land. We hebben hier geen bergen en het is hier zelden 45 graden, dus buiten leven is wat lastig. Maar hé, gemeente Utrèg vindt wel dat onze samenleving voor iedereen moet zijn. Groen, duurzaam en sociaal. Autovrij. Met nieuwe, betaalbare woningen (al vind je die werkelijk nergens terug in de nieuwbouwprojecten). Maar deze nieuwsgierige dame houdt al een jaar in de gaten hoe naast de Douwe Egberts fabriek een appartementencomplex verrijst, waar geen informatie over beschikbaar is. Geen website, geen telefoonnummer, alleen de naam van het bouwbedrijf. De locatie is top. Aan het Merwedekanaal, vrij uitzicht. Woningen waar iedere Utrechter op aast. Ook ik. Nu ben ik er onlangs op slinkse wijze achter gekomen waarom dit bouwproject zo in nevelen verhuld werd. De 'luxe appartementen met warmtepomp en zonnepanelen' gaan straks de deur uit voor een huur vanaf 1700 euro per maand. Exclusief. En dat is nou precies hoe ik me voel. Exclusief. Uitgesloten. Goed (stiekem) bezig, gemeente Utrecht! Een grot in Spanje begint nu best een aantrekkelijke optie te worden.

Lieve mensen, een fijne zondag en laten we blijven strijden voor een inclusieve samenleving! Carlita xxx


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Huizenjacht

Crisis

Prinses

Vader

Kind

Woorden