Kleine dingen

Soms denk ik met verbazing terug aan de tijd dat mijn kinderen nog klein waren; als alleenstaande moeder met een drukke baan deed ik alles wat ik kon om ervoor te zorgen dat het mijn jongens aan niets ontbrak. Aandacht, liefde, ontspanning, lekkere maaltijden. Maar ook het aanleren van basiswaarden waarmee je in het leven ver komt, zoals empathie, verantwoordelijkheid, doorzettingsvermogen en zorgen voor jezelf en anderen. Dat is goed gelukt, met behulp van de mensen om me heen. Het was flink aanpoten met één salaris en slechts 24 uur in een etmaal, maar ik was gezond, had de energie ervoor en was gelukkig als de kinderen gelukkig waren.

Ik merk nu toch echt wel dat mijn jaren gaan meetellen in hoeveel ik kan doen. Ik mag dan jong van geest zijn en wijsheid hebben opgedaan die ik vroeger niet had, maar mijn rugpijn is prominent aanwezig, ik kan minder dingen tegelijk doen en heb meer rustmomenten nodig om alle dagelijkse prikkels te verwerken. De afgelopen tijd was het druk op mijn werk en sliep ik waardeloos; geen beste combinatie als je tot rust wil komen. Bovendien slaat mijn auto regelmatig af bij warm weer, waardoor ik met klotsende oksels achter het stuur zit zodra de zon begint te schijnen. Gelukkig heb ik geen aanleg voor depressie, maar het doet wel iets met je zorgeloosheid.

En dan toch... Gisteren zou mijn broertje 47 zijn geworden in plaats van 30. Ik realiseer me op zo'n dag hoe dankbaar ik mag zijn voor de jaren die ik heb vergaard, waarin het me is gelukt om verder te gaan. Ik liep rond de Kralingse Plas en voerde in gedachten een gesprek met hem. De zon scheen en de vogels floten. Nijlganzen wandelden rond met babygansjes. Ik voelde me gelukkig, ondanks mijn rug en het slaaptekort. Als er iets is waar ik dankbaar voor ben, dan is het mijn vermogen om het geluk te blijven vinden in kleine dingen. Er zit zoveel waarheid in bepaalde versjes die vroeger in mijn 'poesie' album stonden: "Wees bevriend met kleine dingen, met een kleine bloem die bloeit, met de vogeltjes die zingen, met een vlindertje dat stoeit. Met de heldere regendruppels en de blijde zonneschijn, wees bevriend met kleine dingen en je zult gelukkig zijn." En zo is het.

Fijne zondag allemaal! Liefs, Carlita xxx


Twitter Facebook LinkedIn Volgen


Kleine dingen

Crisis

Prinses

Vader

Kind

Woorden